2017

Här visar vi de utställningar och evenemang som vi genomfört under 2017. Det senaste först.

Sebastian Mügge (f. 1981 i Bonn, Tyskland) är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå. Hans konstnärliga praktik baserar sig huvudsakligen på en myllrande samling av måleri, teckning och återvunna föremål som mynnar ut i storskaliga skulpturala installationer. Gestaltningar som väver samman historiska skeenden med samtiden och undersöker frågor om olika identiteter, maktordningar och hur konflikter påverkar våra vardagsliv.
Sebastian har bl.a. ställt ut på Kuntsi Museum of Modern Art (Vasa, Finland), Kalmar Konstmuseum, Survival Kit (Riga, Lettland), Culture Factory Polymer (Tallinn, Estland), Västerbottens Museum (Umeå), SIM Gallery (Reykjavik, Island), Musée des beaux-arts de Mont-Saint-Hilaire (Kanada), Aabenraa Artweek (Danmark), Galerie Gerken (Berlin, Tyskland), Kristianstads Konsthall, 126 Gallery (Galway, Irland), Bildmuseet (Umeå), Centre d’artistes Caravansérail (Rimouski, Kanada), Härnösands Konsthall, Vyhod Media Center (Petrozavodsk, Ryssland), Kunsthaus Rhenania (Köln, Tyskland), Napa Gallery (Rovaniemi, Finland) och Villa de Bank (Enschede, Nederländerna).
På Galleri Gotland kommer Sebastian att skapa ett storskaligt platsspecifikt teckningscollage av experimentell karaktär som tar hela utställningsrummet i besittning.
Grundtanken med utställningen är att skapa ett omfattande tidsdokument som speglar olika strömningar i det aldrig sinande bildflödet, den visuella tsunamin på sociala medier som spelar en central roll i modern kommunikation och identitetsbyggande världen över.
Sebastian kommer att använda sig av bildmaterial som han hittar på sociala medier samt bilder som dyker upp under hashtaggen #gotland på Instagram.
Projektet ska återspegla olika individers intresseområden, inspirera andra besökare att förhålla sig till materialet och upptäcka både slående samband och olikheter. Utställningen är en gestaltning av sociala mediers betydelse för samtidskulturen och belyser den häpnadsväckande mångfalden i den kollektiva och individuella bildskatten som rymmer allt ifrån motståndshandlingar, komplexa tankar, hedonistiska aspekter, aktivism, popkulturella klassiker, skämt, triviala kattbilder m.m. Därmed uppstår det en kakofoni i det fysiska rummet som visar högst olika röster som samsas på en och samma yta och som uppmanar publiken att reflektera över sin egen livsstil.
Vad är viktigt och relevant att delas, hur kommunicerar vi med andra, var är vi på väg och hur kan vi lära oss hantera det extrema informationsflödet vi dagligen utsätts för? gallerigotland.sesebastianmuegge.com/

28 oktober – 11 november

Birgitta Halldin ”Rännilar och Flöden”

Vernissage 28 oktober kl. 13-16

Birgitta Halldin är utbildad på Skulpturfacket på Konstfack. Hennes separatutställningar har skett främst i Stockholm. Sedan sent 50-tal har hon tillbringat somrarna på Gotland och 2008 blev Birgitta bofast på ön.

Vatten är ett ledmotiv i installationen på golvet. Där ses betongskulpturer bemålade med äggoljetempera. Under dem sandgjutet glas, formgivning Birgitta Halldin.
Formerna är organiska, så även i målningarna på duk. Också i målningarna ses vattnet få en viktig roll. All färg har hon gjort i tekniken äggoljetempera med pigment.

Varmt välkomna!

30 september – 22 oktober

The skin I live – Got me closer

Vernissage 30 september kl 13-16

En utställning av Alicia Larsson och Siri Iversen-Ejve
30 september – 22 oktober på Galleri Gotland

I The skin I live – Got me closer visar Alicia Larsson och Siri Iversen-Ejve målerier från var sin serie i en gemensam utställning. Med abstrakt måleri möts två världar där färgen är i fokus och låter betraktaren själv ta del av en sammansättning med explosiv takt. 

Alicia Larsson föddes i Venezuela med en spansk mamma och svensk pappa. Hon studerade konst under flera års tid i både Paris på Atelier des Beaux Arts och i Spanien. Efter att under sin uppväxt ha bott i både Spanien och Sverige, flyttade hon för 10 år sedan till Gotland. Alicia har ställt ut i Sverige, Spanien, Portugal, Italien, Brasilien och Ryssland. Hennes konst har starka influenser framförallt från de stora spanska konstnärerna från efterkrigstiden såsom Tapies, Saura och Millares. Alicia finns representerad på Galleriet Art & Form i Stockholm och hennes konst har vunnit Tidningarnas pris år 2010 på Lärbros Vårsalong. 

Alicia vill med sin abstrakta konst skapa koncept, idéer och emotioner, inte saker. En färg, en gest eller en textur ställs intill en annan – och något blir sagt. 
“Jag är inte intresserad av att avbilda det vi ser utan vill måla utifrån det jag känner och upplever inombords. Mina verk behöver inte förstås, bara upplevas, nyckeln till min konst är att se bortom det man ser” – Alicia Larsson

Siri Iversen-Ejve kommer från Stockholm och flyttade till Gotland för drygt 2 år sedan. Hon tog sin examen på Kunstakademiet i Oslo 2013 där hon också gjorde ett utbyte på Central Saint Martins i London hösten 2012. I våras fick Siri Kulturarbetsstipemdium från Region Gotland och är idag verksam konstnär i Fårösund. Under sommaren har hon haft flera utställningar runt om på ön där hon bland annat har representerat Bunge kyrka i projektet ”Konstrunda i kyrkorna”.

Siri arbetar med sin kropp, hur hennes kropp är relaterad till situationer, hur hennes kropp påverkas av andras kroppar och hur kroppen jobbar utifrån det yttre och det inre. De senaste åren har hon arbetet med olika projekt där hon utforskat olika ”teman” som påverkat kroppen och som hon sedan avspeglar i abstrakt oljemåleri. Med rörelse, ljus, hot och känsla som riktningar öppnar hon upp för betraktaren att komma ett steg närmare konstnären själv.

9 september – 24 september

Lofina Evensen – Trådars berättelser

Vernissage 9 september kl 13-16

Lofina Evensen, gotländsk textilkonstnär född i Norrbotten.
Vid 18 års ålder flyttade hon till Göteborg och började studera på Slöjdföreningen. Efter studierna flyttade Lofina till Stockholm där hon sedermera öppnade butiken Blåkulla med damkläder bohemisk elegans. Butiken drev hon i 26 år. 1986 reste Lofina och hennes make runt i USA där miljöer som vildmarker, öknar och ödehus gav inspiration till hennes vidare skapande. 2003 flyttade Lofina och hennes familj till Gotland där hon fann ytterligare miljöer att inspireras av och införliva i sitt skapande.

Öppet tis-fred kl 12-18, lör-sön kl 12-16
Varmt välkomna!

Galleri Gotland

19 augusti – 3 september

Tina Messing – Livsformer

Galleriföreningen på Gotland presenterar Tina Messing, fotokonstnär bosatt i Tingstäde. Hon visar ett urval bilder från sitt pågående konstprojekt Livsformer. Genom att reducera snapshots – fotografier tagna mitt i livet – till grafisk form, vill hon skapa universella bilder av mänskligt liv. Specifika föremål, personer och platser, fräts ut. Trötta fotgängare i en stad någonstans, en ensam hund på ett öppet fält, den okände pojkens volt från en trampolin, reduceras till svarta gestalter i en tom, vit rymd. Genom sin anonymitet personifierar figurerna alla trötta fotgängare, alla ensamma hundar och gymnastiska pojkar i världen. Men de uttrycker också något exakt, nämligen händelsen i sig. Rörelsen, åtbörden, hållningen utspelade sig bara en enda gång på just det sättet, när bilden togs. Bildsviten blir därmed en slags nutida grottmålningar, stiliserade uttryck för något som har funnits.

Tina Messing är också aktuell i det pågående konstprojektet Konstrunda i kyrkorna, som Visby domkyrkoförsamling arrangerar i fem av öns sockenkyrkor. Där är hon representerad i Tingstäde kyrka, med en serie fotografiska verk på temat vatten.
Tina Messing har tidigare ställt ut på Gotland, bland annat i Tingstäde fästning i samband med 70-årsminnet av Andra världskrigets slut. Men även i Stockholm, på gallerier, kulturhus och muséer. Hon har genom åren varvat konstnärskapet med skrivandet, gett ut böcker och publicerats i flertalet tidskrifter, framförallt som kolumnist. Återkommande teman i hennes verk är förnimmelsen av vardagens realiteter och förvåningen över att finnas till. Om kvällarna kan man se henne köra landsbygdsbuss med den äran.

Vernissage lördag 19 augusti kl 13-16
Öppet tis-fre kl. 12-18, lör-sön kl. 12-16

VARMT VÄLKOMNA!

15 juli – 13 augusti

Medlemsutställning

Galleriföreningens medlemmar ställer ut på sitt konstnärsdrivna galleri, Galleri Gotland, mitt i Visby innerstad.

15 juli – 13 augusti
Vernissage den 15 juli kl 13-16 

Öppet tis-fre kl 12-18, lör-sön kl 12-16

VÄLKOMNA!

Vernissage onsdag 21 juni kl. 13-18, 21 juni – 29 juni

Möjligheternas vecka – Styrelsen visar verk

En utställning av Galleri Gotlands styrelse

Vernissage Onsdag 21/6 kl 13.00
Öppet tisdag-fredag kl 12.00-18.00
lördag och söndag kl 12.00-16.00

Varmt välkomna!

Vernissage torsdag 1 juni kl. 13-19, 1 juni – 18 juni

Rolf Sinnemark

GLASKONST utställning på GALLERI GOTLAND

Rolf Sinnemark har sedan mer än 50 år sin ateljé på gården Jakes i byn Änggårde i Rone socken på Gotland.

Efter avslutad utbildning på Konstfackskolan i Stockholm arbetade han några år i USA, återvände till Sverige och Glasriket i Småland. Rolf Sinnemark har sedan arbetat på de flesta svenska glasbruk. Sedan 20 år är han frilansanade och har i huvudsak ägnat sig åt att utveckla den s k graaltekniken som innebär att innesluta en bild i lager av olikfärgat glas. Tekniken uppfanns av på Orrefors Glasbruk för 100 år sedan. Numera arbetar Rolf med mästarna Vilke Adolfsson och Micke Johansson på hans glasbruk (Micke Johanssons Konstglas) i Örsjö utanför Nybro. Men en stor del av förberedelsearbetet gör han i sin ateljé på Gotland.

Rolf Sinnemark är representera på museer inom- och utomlands bland dem The Corning Museuim or Glass i NY, USA, Victoria and Albert museum i London, Museé des Arts Decoratifs i Paris, Hokaido Museum, Japan, Islandic Museum i Reykavik, Island. I Sverige bland andra Nationalmuseum i Stockholm, Röhska museet i Göteborg, Kosta museum, Sveriges Glasmuseum i Växjö.

I november detta år har han utställning i bland annat Reykavik på Island.

Rolf Sinnemark har gjort ett 30-tal offentliga utsmyckningar i offentliga lokaler i Sverige och utomlands, se bilaga.

Rolf Sinnemark är speciell, är kallad en av vårt lands mest intressanta glaskonstnär. I boken “Glaskonstnär, formgivare och fiskare” (Arena förlag, red Eva Sjöstrand, Jan Brunius m fl) skriver man: Rolf Sinnemark är tusenkonstnär och vagabond …Han är nydanare med formkänsla sprungen ur den svenska glastraditionen. Rolf Sinnemark har gått sin egen väg. Det har tagit honom till positionen som en av vårt lands främsta glasformgivare…”

Vernissage lördag 29 april kl. 13-16, 29 april – 21 maj

Birger Jonasson

Birger Jonassons utställning ”Spelrum för fantasi” visas på Galleri Gotland, Visby 29 april – 21 maj 2017.
Birger Jonasson, bosatt och verksam i Tofta, har arbetat som bildkonstnär i mer än femtio år.
Bland senare års stora separatutställningar kan nämnas de på Konstakademien Stockholm 2011, Stadshuset Kiruna 2013 samt utställningen ”Händelser i en ateljé” vilken visades på Smålands Konstarkiv, Vandalorum i Värnamo 2016. I programbladet till Värnamoutställningen skrev intendent Eva Thomasdotter: …”Med tiden har färgen blivit mer atmosfärisk, linjer spretar mer hemlighetsfullt än avslöjande. Det föreställande reduceras till antydningar. Och i det antydda finns många möjligheter. Bilderna öppnar sig för betraktarnas egna historier. Men kärnan i målningen förblir själva måleriet. Där ljuset har huvudrollen. Och att måla fram ljus i bilden handlar inte om att använda vit färg: ljuset, milt och samtidigt bländande, strålar genom de tunna färglagren, som en hägring som trotsar naturlagarna. Konstnären jämför själv med glasets förmåga att innesluta ljus, som alltid fängslat honom. När konstnären är färdig med den obändiga färgen lever målningen sitt eget liv, är sitt eget universum”…
På Gotland har Birger Jonasson haft separata utställningar på Gotlands Konstmuseum Visby 1991, Galleri 5. Visby 2006 och Galleri Odvalds Linde 2013.
Birger Jonasson är representerad på flera museer bl.a. i Moderna Museets, Sundsvalls museums, Jönköpings läns museums samt Gotlands Konstmuseums samlingar. Därutöver finns hans verk i statens, kommuners och landstings samlingar.

Vernissage lördag 1 april kl. 13-16, 1-23 april 

Angela Duckert

Konstnärinnan Angela Brignone Duckert är Italienska, född i Tunisien. Nu ställer hon ut sina senaste grafiska blad på Galleri Gotland under perioden 1-23 april. Angela har under stora delar av sitt liv arbetat med grafiska tekniker. Hennes förhållande till konsten i stort, men grafiska tekniker specifikt, har alltid varit nyfiket och undersökande. Hon har fortlöpande vidareutbildat sig i olika grafiska tekniker under sin konstnärsbana. Enkelheten, skönheten och svärtan är specifik och tydlig i hennes verk. Angela har hela sitt liv haft flera platser som sitt hem. Hon har alternerat sitt boende mellan Gotland, Italien, Tunisien men även flera andra platser. Hennes rörlighet och öppenhet är också tydlig i såväl hennes konst som i hennes personlighet.

Vernissage lördag 4 mars kl. 13-16, 4-26 mars 

Jucivaldo Tavares

Jucivaldo Tavares bor i Lund i Skåne men är född och uppvuxen i den brasilianska miljonstaden Salvador. Han har studerat konst vid Museum of Modern Art i Salvador och São Paulo samt bedrivit högre konststudier vid São Paulo universitet.
Med starka kontrasterande färger, geometriska linjer och imaginära former bejakar han livet. Musiken är viktig inspiration i skapandeprocessen. 

”Min dröm har varit att porträttera hela världen genom mitt målande. Kontraster, cirklar, fantasi och verklighet med levande färger.”

Utöver Sverige och Brasilien har han ställt ut i USA,Italien,Holland, Frankrike, Norge och Danmark och finns representerad i ett stort antal konstsamlingar över hela världen.

Läs mer om Jucivaldo Tavares på www.tavares.se 

Gotlands Konstskola – Avslutningsutställning

Gotlands Konstskola lades ner 2016. Avslutningsutställningen är skolans sista utställning
efter 30 års verksamhet med studerande från åren 2009-2016.
Vernissage lördag 4 feb 13-16, invigning 13.00 med tal och musik av Näbbar och Klor.
Utställningen på Galleri Gotland pågår tom 26 feb.

Vernissage lördag 7 januari kl. 13-16, 7- 29 januari 

Kata Hoas, 
Tiid/ Flykt/ Post op. o Morsan…