2020


Dag Einarsson Malmberg heter jag, är målare och skulptör, född 1943 i Borgsjö,
Västernorrlands län, numera bosatt i Stockholm och Hablingbo på södra Gotland.
 
Efter utbildning vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm åren 1967 till 1973 har jag ägnat mig åt teckning, oljemåleri, gjutit i brons och arbetat med större skulpturer i trä för offentlig miljö, skolor och förskolor.
 
Konst och arkitektur fanns i familjens historia, men jag började med att läsa filosofi vid Stockholms Universitet, innan jag påbörjade en konstnärlig utbildning.
 
Jag började på Pernbys målarskola 1964, gjorde studieresor till Italien -65 och norra Spanien -66. Jag blev 1967 antagen som elev i teckning vid Kungl. Konsthögskolan och 1968 ordinarie elev i måleri. Bland lärarna vid denna tid fanns Evert Lundquist, Lennart Rodhe, Bror Marklund och PO Ultvedt.
 
När jag arbetar med mina bilder tänker jag på deras förlängning ut i rummet, bilderna är ett utsnitt av ett mycket större kraftfält. Jag målar i olja, numera sällan a la prima, dvs vått i vått. Jag gör en undermålning i färger, och bygger sedan på färgen efter hand för att nå ett expressivt uttryck.
 
Materialen och hantverket är viktigt för mig, särskilt när jag arbetar med trä i såväl modell som i stor skala. Mindre skulpturer kan jag klara i min egen ateljé tack vare en travers i taket, men för större verk har jag hyrt in mig i monumentalverkstaden i Konstnärernas Kollektivverkstad KKV, nu i Farsta.
 
Tidigt kom jag in i olika föreningssammanhang: Jag arbetade med Bokcaféet Morianen, blev redaktör för KROs tidning Konstnären, svensk redaktör för Nordiska Konstförbundets tidning, riksordförande för KRO 1974 -81, ledamot av Konstnärsnämnden, Statens Kulturråd och Kulturarbetsdelegationen vid AMS.
För närvarande arbetar jag med ateljéfrågor på kommunal nivå, Stockholms Ateljéhus, och med Konstnärernas Centralköp KCK.
 
Med utställningen nu i november 2020 på Galleri Gotland i Visby redovisar jag en bearbetning av Hablingbosviten – idén om ett landskap, ett pussel över tid i 16 delar, som går mot en allt större enkelhet, konkret och abstrakt på samma gång.
Den sammantagna ytan på den stora versionen är drygt 43.5  kvadratmeter.
 
Välkomna!
 
Dag Einarsson Malmberg
 
dagemalmberg@telia.com
mobil 070 684 23 19
www.dagemalmberg.se
 
 
 
 

ANGELA BRIGNONE DUCKERT

Född i Tunis, Tunisien 1933. Bosatt i Sverige sedan 1967.

Studier i grafik i Stockholm vid Mariahissen, konstskolan, i Malmö vid
Forum Grafikskolan i 3 år

Studier i grafik med avslutande utställning på Calcografia Nazionale i
Rom, i 3 år.  5 år som assistent vid grafikundervisning på Centro
Internacional de Recerca Gráfica i Calella, Barcelona, och till slut en
workshop vid Konstakademi i Bergen, Norge.

Flera separata utställningar i Stockholm, Ekerö, Gotland och i Rom, Italien.

Flera grupputställningar och deltagande i flera internationella grafik
biennaler, bland annat på Alvar Aalto Museum, Jyväskylä 1996.

Medlem i Grafiska Sällskapet. Arbetar uteslutande med grafik vid privat
verkstad.


Galleri Gotland presenterar utställningen LIVSLUFT av Lotta Melanton under tiden 3 – 18 oktober 2020. 

”Färgen, ljuset, glädjen och hoppet vill jag förmedla genom
måleri i olika material och föra vidare den glädje och livslust som både
motiv och skapande väcker i oss”.

Lotta Melanton är bosatt i Stockholm, är scenograf och målare.

Tillsammans med Helena Andreeff Laurin ställde hon ut på Galleri Cupido i Stockholm förra året samt på Gotland på Isums gård i Atlingbo. De gångerna låg även fokus på verk av deras mödrar, konstnärerna Kajsa Melanton och Elsie Dahlberg, då utställningarna kallades ”Upprinnelse -Tillblivelse”.

ATT SLÄPPA TAGET…
Handlar om att vara människa.

Att ifrågasätta vår självbild och den vi tror att vi är?!

Carola använder konsten till att öppna upp för dessa samtal med sig själv. Som om verken för henne utgör en nyckel till rummen bortom förstånd och vetande, till en plats för frågor utan svar eller sanningar. Men istället till den egna upplevelsen av att vara  en människa, på sin väg.

Carola beskriver konsten som läkande och terapeutisk, för henne är skapandet en process som erbjuder djupare möten med oss själva.

Carola utgår ifrån sig själv och kroppen i all sin nakenhet, både måleriet och det skulpturala är skildringar av det mänskliga psykets labyrinter.
Kanske kan konsten vara platsen inom var och en av oss, där dom stora existentiella frågorna, om livets mening kan få plats.

Kontakta Carola Edlund 070-7833581
www.edlundcarola.com
carola@lunarplexus.com


Utställningen ”Spårningar” På Galleri Gotland handlar om tillrättafinnanden i tillvaron. Om vikten av historik som framtidsvision, för att enklare befästa här och nu.
 
Följ vandringsspåren genom Anette Blombergs expressiva måleri, undersökande fotografi, lyhörda poesi och egenskapade ljud mellan kaos och harmoni. 
 

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Örjan-Ringbom-affisch-2020-jpg.jpg

Hos Galleri Gotland visar Örjan Ringbom måleri 1-16 augusti 2020.
Vernissage lördag d.1/8 kl. 12-16. Det är Covid19 anpassad. Högst 5 personer i galleriet.
 
Öppetider: lör-sön kl. 12-16, tors-fre 13-18.
Ni kan boka en annan tid för visning.
Kontakta Örjan på mobil 070 675 38 12
eller mail: info@orjanringbom.com
 
Utställningen ”Inne och ute” är Örjan Ringboms första och egna separat utställning på Galleri Gotland. När galleriet tidigare fanns på Hästgatan hette det FGK (Förening Gotlands Konstnärer) där visade han sina verk 1978.
 
Temat ”Inne och ute” är tvetydigt och frågan är vad som är ute eller inne.
 
Målerierna har inga titlar och signering är på baksidan.
 
Teknik är olja på duk eller på masonitskiva.
 
Värmt välkomna till min utställning

Om jag blundar så finns det inte 11 juli – 26 juli ”Det händer mycket just nu på vår jord. Mänskligheten slutar aldrig att förvåna. Naturkatastrofer som aldrig tar slut. Slår man på TV:n har något nytt upptäckts. Öppnar du sociala medier finns där alltid något upprörande. Ibland vill jag bara dra ut proppen, släcka ner, om så för ett ögonblick. I skogen finner jag lugnet. Tankar rensas av alla måsten som står på tur. Det är skönt att få vara ensam här, här i min och naturens bubbla. Snart kommer det tillbaka, det är ingeting som jag kan ändra. Men hjärnan håller på att koka över. Även här luktar det bränt. Så jag återkommer till skogen. För att sortera funderingar eller ofrånkomliga krav. Krama träd, klappa mossa. Andas jord. För om jag blundar en stund kanske världen stannar upp. Om jag blundar så finns det inte.” – Siri Iversen-Ejve

Om jag blundar så finns det inte är ett projekt där Siri Iversen-Ejve utforskar vad som syns där sånt som inte syns finns. På olika material har hon använt sig av en lergrund för att sedan fortsätta med oljemåleri. I vissa verk har hon arbetat mer skulpturalt där hon fäst duk med snöre runt träd. I andra har hon låtit måleriet visa det gömda från skogen. Vad är det vi ser där bakom, där det inte syns? Projektet visas i en utställning där betraktaren kan få ta del av reflekterade bilder, skulpturer och verk som konstnären själv har upplevt.
I dessa virustider vill vi påminna om att hålla avstånd och vara försiktiga gentemot varandra. Vi släpper in ett fåtal besökare samtidigt i Galleriet. Max 5 personer åt gången. Det finns möjlighet att boka en privat visning på Galleri Gotland eller en onlinevisning.
Kontakta Siri Iversen-Ejve för bokning: siriiversenejve@gmail.com, 073-696 62 74


Vilka är VI? När övergår VI till att bli DOM, och tvärtom? Vad är en människa, vad är värdet på ett människoliv? Är det olika, beroende på vad, i så fall? Solidaritet – medmänsklighet, har sådana livsviktiga förhållningssätt förlorat sin betydelse?

Namnet på utställningen ”SNÄRJD – Broderibryderier” är mina reflektioner kring rådande världsproblematik. Att växa upp i ett land/på ett ställe, där det är krig och konflikter som gör det svårt att leva, minimerar möjligheter till att försörja sig. Möjligheter till att få ett arbete eller att studera är begränsade, eller helt obefintliga. Att leva ett drägligt ”liv,” totalt omöjligt! Vad gör man då? Flyr, riskerar sitt och kanhända sina barns liv, i hopp om en drägligare tillvaro någon annanstans. Ofta genom en farofylld färd mot andra länder, helt utan garantier för ett bättre liv. Men det finns inget annat val. Av alla de som antar just den svåra utmaningen i en ytterst utsatt situation, kommer inte alla fram. Hur många försvinner under färden? Vet någon det? Är världen över huvud taget intresserad av denna tragiska vetskap? Man lyckas ta sig till ett land. Oftast i Europa. Finns möjligheten att få stanna där? Chansen att bygga sig ett värdigt liv på en ny plats? Genom dagliga rapporter blir vi i mer tryggade länder medvetna om de omänskliga förhållanden som råder för ”de andra”. Hur människor på flykt försöker att överleva i läger, till exempel i Grekland. Hur situationen är i Idlib blir vi varse genom fruktansvärda bildreportage. Det är oerhört svårt att leva under sådana omänskliga förhållanden…det är även mycket tungt att känna till detta pågående…oförmögen att förändra…

3 LIVSLINJER möts i Galleri Gotland
En samutställning av Björn Erling Evensen, Lofina Evensen & Lotten Thörngren
Tre personer vars livsvägar korsats och som tillsammans, under årens lopp utbytt tankar kring konst och skapande.
Som en hälsning från detta utbyte med väsensskilda uttryck kommer denna utställning till stånd.